BAJKAONICA


Projekt društvene odgovornosti «Neka odrastanje bude dječja igra» koju već četvrtu godinu za redom provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske, a ove godine u suradnji s Niveom pronašao je svoj put ostvarenja u Područnoj školi Jamarice i u OŠ Banova Jaruga kod učenika razredne nastave.

U sklopu projekta pokrenut će se verifikacija programa pri Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Sanja Rašo Čar kao volonter Društva Naša djeca grada Kutine provela je radionicu u posebno osmišljenom kutiću, Bajkaonici.  Kutić je to čiji dizajn je osmislila dizajnerica i kostimografkinja G. Vlahović, a sastoji se od tepiha, lampe, vizualna projekta, odjeće za pripovjedača, šarenih jastučića za djecu te Putne torbe priča dizajnerice T. Janknović.

Pripovijedanje je aktivnost koja djecu upoznaje sa svijetom oko njih, razvija socijalno-spoznajne mogućnosti, potiče djecu na razmišljanje, uvodi ih u čaroban svijet bajki te razvija njihove govorne sposobnosti.

Po ulasku u  učionicu djecu je dočekalo bajkovito ozračje. Prigušena svjetlost, jastučići i posebno odjevena pripovjedačica. Djeca su posjedala na jastučiće i s velikom pozornošću poslušala bajke.

Učenici iz Jamarica poslušali su bajku Snježna djevojka, 1. i 2. razred Žabica djevojka, 3. i 4. razred Lijek iz zaleđena jezera. Nakon pripovijedanja djeca iz PŠ Jamarica  su se sama okušala u prepričavanju. Interesantno je zamijetiti kako su prepričavali koristeći bogate opise, mnoštvo detalja, daleko iznad očekivanog, ali i mijenjajući ton i boju glasa. Izmjenjujući se na stolcu pripovjedača bili su dodatno motivirani i svi se se željeli okušati.

Učenici OŠ Banova Jaruga su ulazili u uloge i stvarali zamrznute slike kronološki redajući najvažnije događaje iz pripovjedanog djela.

Na papirnatim tanjurima oslikavali su naslovnice za bajku.

Sanja Rašo Čar

This site was built using