Državna razina Natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“


   

Na Nacionalnoj razini Natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“  s međunarodnim učešćem koja je održana 4. svibnja 2018. godine u Srednjoj školi Čakovec, sudjelovale su dvije osnovne škole iz Sisačko-moslavačke županije:  OŠ Banova Jaruga i OŠ Gora. To je natjecanje koje su prije devet godina pokrenuli knjižničari iz Međimurske županije.


Iz OŠ Banova Jaruga natjecale su se dvije učenice sedmog razreda, Tena Sadlo i Ema Horčička te Leonarda Aparac, učenica osmog razreda. Mentorica je bila učiteljica hrvatskog jezika Sanja Feltrin, a na Natjecanje nas je pratila i učiteljica koja trenutno radi kao knjižničarka, Jelena Čavlina.


Na početku nas je u ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske pozdravila gospođa Maja Zrnčić, koja je Natjecanje proglasila otvorenim. Nakon rješavanja vrlo teškog kviza znanja sudjelovale smo na književnom susretu sa spisateljicom Jadrankom Klepac, jednom od autorica triju djela koja smo ove godine trebali proučiti (J. Klepac, Kora od jabuke; S. Townsend, Tajni dnevnik Adriana Molea te J. Kinney, Gregov dnevnik - Kronike Grega Heffleyja). Nakon toga su nas učenice iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec povele u razgled grada, a od radionica koje su ponuđene učenici su mogli birati između: animacijske, foto-video i keramičarske radionice.
Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u kategoriji kviz znanja su učenici Talijanske osnovne škole Galileo Galilei iz Umaga, drugoplasirana ekipa je ona iz OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik, a  trećeplasirana OŠ Đuro Ester Koprivnica.


U kategoriji izrade plakata pobjednica je učenica OŠ Koprivnički Bregi, a drugo i treće mjesto zauzeli su predstavnici OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Vukomerec.
Iza nas je jedno predivno druženje, nova poznanstva, ali i spoznaja da se čitanjem i mukotrpnim radom doista mogu doseći zvijezde.

Tekst: Sanja Feltrin, prof.
Fotografije: Sanja Feltrin, prof. i Jelena Čavlina, prof.


This site was built using