Kako lektiru učiniti zabavnomDa društvena mreža Facebook može biti vrlo korisna u obrazovnom smislu dokazuju i satovi lektire koje sam prije par mjeseci počela provoditi u razredima u kojima predajem, a peti  (najbrojniji) razred pokazao se najboljim i najkreativnijim u tome.

     Naime, prema jednom od prijedloga kolegice Anite Šojat koji je objavljen upravo na toj društvenoj mreži, učenike sam potaknula da svoje doživljaje o pročitanome iskazuju na kreativan način.

     Na početku ove školske godine učenike sam obavijestila da svi čitaju obvezna tri lektirna naslova, a ostale mjesece sami biraju književno djelo s popisa lektire, naravno, naslove koje mi u našoj maloj školskoj knjižnici imamo. Mislim da na taj način i kod onih učenika koji baš i ne vole čitati (a takvih je danas vrlo mnogo) možemo razviti interes za stvaranjem čitateljskih navika jer ipak sami biraju djelo prema autoru, naslovu, dužini ili nečem trećem što ih privuče, a nije nametnuto od strane učitelja. Osposobljavaju se za samostalno čitanje i recepciju književnih djela, ali na kreativan i zanimljiv način (koji opet sami biraju).

      Počeli smo križaljkama, kvizovima, plakatima, novim naslovnicama, osmosmjerkama i  igrama asocijacija u petom razredu, a nastavili kartonskim pizzama o knjizi, oslikavanjem starih majica likovima/citatima, porukama iz djela, PP prezentacijama, čajankama (na tim satovima vrlo lijepo surađuju i učenici po redovitom programu uz prilagodbu ili individualizaciju sadržaja jer se u takvoj atmosferi gubi strah od javnog nastupa ili čitanja svojih bilježaka), jednominutnim govorima/monolozima te abecedom o knjizi u sedmom i osmom razredu.

     Petaši najviše vole čitati Krilićeva Zabranjena vrata, Dahlovo djelo Charlie i tvornica čokolade, Verneov Put oko svijeta u 80 dana te Gavranovo djelo Svašta u mojoj glavi. Sedmaše zanimaju socijalne teme (V. Novak, Iz velegradskog podzemlja), Cesarićeva poezija te Sportski život letećeg Martina, D. J. Bužimskog. Osmaši su vrlo samouvjereni kad interpretiraju roman Silvije Šesto Debela, a najčešće biraju Kishonove humoreske,  Pokajnika Milene Mandić i vole letjeti krilima galeba Jonathana Livingstona. Jedan učenik me prošli mjesec iznenadio pročitavši tristotinjak stranica Balotine Tijesne zemlje i vrlo realističnom i detaljnom interpretacijom.    

     Učenici me uvijek oduševe svojim idejama, a ponekad se toliko zanesu u svojim kreativnim interpretacijama  da svi učenici ni ne stignu na red pa se satovi lektire produže na nekoliko sati, na čemu sam djeci vrlo zahvalna jer je to znak da ih je ovakav način rada ipak potaknuo na čitanje i promišljanje više od klasične interpretacije djela. Svi zajedno se veselimo sljedećim satima lektire i zanimljivim učeničkim interpretacijama.

Tekst i fotografije: Sanja Feltrin učiteljica hrvatskog jezika, savjetnicaThis site was built using