Natjecanje „Matematički klokan“Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 21. ožujka 2019. godine i u našoj školi Banova Jaruga održano je međunarodno matematičko natjecanje  Udruge "Klokan bez granica”. To natjecanje se isti dan u isto vrijeme provodi u mnogim državama diljem svijeta. Ove godine prijavilo se 6 100 000 sudionika u 83 države Europe, Amerike, Afrike i Azije. Znači da prijavljeni učenici rješavaju iste matematičke zadatke istovremeno. Moto igre - natjecanja "Matematički klokan”  je: bez selekcije, eliminacije i finala. Svi učenici bez obzira na uspjeh u redovnom školovanju mogu se natjecati. 

U našoj školi sudjelovalo je ukupno  40 učenika iz 2., 3.,4., 5., 6., 7. i 8. razreda (Matična škola i Područne škole Međurić i Zbjegovača ). Listići sa zadacima sastojali su se od 12 zadataka za skupine Pčelica i  Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine. Zadaci  su bili  raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno je pet odgovora od kojih je samo jedan točan. Cilj je popularizacija matematike, motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Naši učenici su raznim idejama, pojmovima, prikazima i postupcima (računanjem, crtanjem, rezanjem papira) analizirali probleme postavljenih zadataka u listićima i rješavali ih. Povezivali su matematiku s vlastitim iskustvom, svakodnevnim životom, te drugim odgojno ‐ obrazovnim područjima. U očekivanju rezultata, učenici u međusobnoj komunikaciji obrazlažu svoje odgovore i zajedno komentiraju točnost rješavanja. 

Vidimo se i sljedeće godine!


Učiteljica Matematike Nevenka Šoufek
This site was built using