Radionica recikliranja tetrapak ambalažeU ponedjeljak, 9.4. je održana radionica na kojoj smo naučili kako se na vrlo jednostavan način može reciklirati tetrapak ambalaža.

Radionicu su pratili učenici osmih i šestog razreda. Naučili smo kako je tetrapak zapravo papir obložen plastičnom folijom s vanjske strane i aluminijskom folijom s unutarnje strane. Na plastičnu foliju se otiskuju slike i natpisi koji se na ambalaži vide izvana. A aluminijska folija štiti da se tekućina iz ambalaže ne izlije, ali štiti tekućinu i od svjetlosti.

Reciklažom tetrapaka se može dobiti papir, koji se u velikim tvornicama koristi za novu tetrapak ambalažu, a mi ga možemo koristiti za razne eko čestitke ili nešto slično.

Postupak je vrlo jednostavan: tetrapak rastrgamo na komade i potopimo u vodu. Smjesu je potrebno povremeno promiješati i ostaviti otprilike dva dana. U tom periodu će se od papira odvojiti folije koje izvadimo i bacimo, a papir uz pomoć jednostavnih kalupa ocjedimo od viška vode. Kad papir poprimi oblik kalupa, vadimo ga i sušimo.


This site was built using